DIETETYKA

W konstytucji z 1948 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła zdrowie jako „stan pełnego, dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego”.

Otyłość jest metaboliczną chorobą cywilizacyjną, z którą boryka się coraz większy odsetek populacji świata. Obecnie jest uważana za jedno z największych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jest ona częstą przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia gospodarki lipidowej, choroby układu sercowo-naczyniowego rozwijające się na tle miażdżycy, dna moczanowa, kamica żółciowa, a nawet niektóre postacie nowotworów.

Osoby cierpiące na nadwagę, otyłość są świadome tych zagrożeń – bardzo chcą być zdrowe i czuć się zdrowo, ale mimo wielokrotnie podejmowanych przez nie wysiłków i działań nie osiągają upragnionych efektów – nie udaje im się schudnąć lub osiągają efekt jedynie krótkotrwały. Liczne porażki sprawiają, że osoby te doświadczają frustracji, zniechęcenia, apatii, czują się bezradne.

Jak to się dzieje, że działanie te są tak bezowocne?

GŁÓWNE PRZESZKODY TKWIĄ W PSYCHICE.

Odpowiednia dieta i ćwiczenia fizyczne lecz połączone ze wsparciem psychologicznym stanowią podstawę programów sprzyjających trwałej utracie zbędnych kilogramów.
Istotnym czynnikiem zwiększającym efektywność zmniejszenia nadwagi jest stosowanie wsparcia psychologicznego i odpowiednich interwencji psychoterapeutycznych, opartych głównie na docieraniu do zasobów wewnętrznych pacjenta i wykorzystywaniu ich dla osiągnięcia upragnionego celu: trwałej zmiany masy ciała.
Pamiętajmy, że odchudzanie to w kategoriach psychologicznych szereg zmian składających się na proces rozciągnięty w czasie. Zmiany z kolei są nierozerwalnie związane z występującymi w ich trakcie kryzysami. Psychika człowieka może ten proces blokować, nie radząc sobie z odpowiednim rozwiązywaniem tych kryzysów. Ale może także, dzięki odpowiedniej pomocy, być największym sojusznikiem pacjenta. Skutkiem skorzystania z takiej pomocy jest dla pacjenta stały dostęp do odpowiedniej motywacji, nabycie umiejętności radzenia sobie w „trudnych” momentach, zaakceptowanie zmian w obrębie zachowań, umiejętności, przekonań i tożsamości.

 

W zakresie dietetyki i zdrowego odżywiania współpracuję z dyplomowanym dietetykiem klinicznym – mgr Moniką Bocian – Sztyber.

Monika Bocian – Sztyber  o sobie:

” – Jestem dyplomowym dietetykiem klinicznym, specjalistą przyjaznym insulinoopornym (ukończone szkolenie z Fundacji Insulinooporność), edukatorem w cukrzycy, jak również coachem żywieniowym. Swoje wykształcenie uzyskałam na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz w Instituto Politécnico de Bragança w Portugalii.

Moimi pacjentami są między innymi osoby:
  • potrzebujące zmniejszyć / zwiększyć swoją masę ciała;
  • wymagające specjalnej diety z uwagi na choroby towarzyszące; 
  • z obniżonymi parametrami związanymi z płodnością (zarówno męską i jak i żeńską);
  • kobiety planujące ciążę, spodziewające się dziecka oraz karmiące;
  • dzieci i nastolatkowie z zespołem Aspergera;
  • z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się);
  • potrzebujące unormować swój sposób żywienia.
W swojej pracy dobieram indywidualne rozwiązania żywieniowe do każdego pacjenta. Dzięki temu plan żywieniowy, który otrzymuje pacjent staje się jego nowym sposobem żywienia – dostosowanym do jego potrzeb, wyznaczonego celu, trybu życia i preferencji smakowych. Takie rozwiązanie znacząco ułatwia wprowadzenie i utrzymanie nowych nawyków żywieniowych, czyli osiągnięcie trwałych i satysfakcjonujących efektów.
Pozdrawiam serdecznie
Monika Bocian – SztyberMoc Odżywiania – profilaktyka i terapia żywieniowa mgr Monika Bocian – Sztyber
ul. Gwiaździsta 27 lok. 99, 01-680 Warszawa
tel. 515-146-087
www.mocodzywiania.waw.pl
www.facebook.com/mocodzywiania
zadzwoń i umów się

Privacy Policy Settings

Przejdź do wybranej strony: